måndag 18 februari 2013

Sy en sång och ramskub

Här visar jag hur du syr en egen sång och rams-kub. En sång och ramskub är en leksak som du kan använda tillsammans med ditt barn när det är dags att sjunga eller göra ramsor. På de sex sidorna av tärningen finns olika tyger med bilder på något som kan associeras till en sång eller ramsa. Denna tärning har bla bilder av 
Stjärnor-Blinka lilla stjärna
Spindel- Imse vimse
Prinsessor-Törnrosa
Bilar och bussar-Hjulen på bussen 
Får- Bä bä vita lamm
Ekorre- Ekorrn satt i granen


1. Jag började med att skära ut en kub som är 10cm x10cm stor i skumgummi. Sedan valde jag ut de tyger jag vill ha och klipper ut sex fyrkanter som är 12cm x12cm och lägger upp dem så som jag vill ha dem på ett bord.. Du väljer ut tyger efter vilka sånger, ramsor du vill sjunga. 

2. Nåla ihop bitarna och sy med en exakt sömsmån av 1 cm. Tänk börja sy en centimeter in och sluta en centimeter innan slut, eftersom denna bit ska sys fast i andra tärningssidor.

 3. Nu ska din "kub" se ut så här. Nu tänker du som så att det svarta stjärntyget är botten av kuben, du "reser" sidorna upp runt om och nålar dessa mot varandra och syr liksom innan med 1 cm sömsmån. Du har nu en "låda med lock. 

 3. Klipp av alla hörn eftersom de blir klumpiga. Klipp ett par mm från sömmen så att du inte spräcker den.
Sist syr du även fast "lockets" två sidor så du endast har en glipa kvar.
 4. Nu ska kuben se ut så här, se ovan.

5: Vänd kuben så du har rätsidan utåt.

5. Tryck i skumgummikuben och sy igen sista sidan. Jag sydde underifrån så långt jag kunde och sedan med pyttesmå stygn så att det knappt syns.
6. Du har nu en fin kub att leka med.

Lycka till! Cilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar