söndag 31 mars 2013

Citronglass

Idag bjuder jag på ett smaskigt, lättlagat recept på Citronglass. Extra smaskig och rolig blir den om du  serverar den i urgröpta citronskal. Lite jobbigare blir det såklart, men väldigt uppskattat.
1.Börja med att skära av en tunn skiva av citronen våd sidan där skaftet på citronen suttit. Då kan du ställa citronen på högkant.
 Skär sedan med en liten vass kniv, av toppen på skalet. Vi valde att likna citronen vid ett ägg, då vi bjöd på efterrätten till påsk, så vi sicksackade av toppen.
 Gröp sedan ur citronen med hjälp av kniv och sked. Det svider lite på händerna men jag har läst någonstans att det är bra för huden med citronsaft...
 Eftersom vi ska fylla citronerna med glass ställde vi dem på en bricka i muffinsformar, då rinner inte glassen rakt igenom de citroner som inte håller tätt. 
Nu blandar du till glassen, detta recept är lagom till fyra stycken citroner.
2 ägggulor (spara äggvitorna till att göra maränger eller makroner)
1 1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
2 msk citronsaft som du sparat från de urgröpta citronerna

Vispa ihop ingredienserna med elvisp till en krämig smet. vi gjorde den så fast att den gick att spritsa ner i citronerna. Sedan skjuts in i frysen. Locken kan du spara i kylen under frysningen.

Det tar ett par timmar för glassen att stelna. Vill du kan du ju göra flerdubbel sats och låta vara infrusna och ta upp vid tillfälle.

Ta upp citronerna en halvtimme innan servering. Servera med färska bär och en en makron.
Mums!

1 kommentar:

 1. Detta inlägg var inte bra att läsa för mig just nu.
  Är man inte hungrigt blir man det,mmmmmmmms vad gott och fint detta ser ut.
  Så fint att använda de citronskalen till att fylla med glassen.
  Som du säger lite jobbigt att göra men kan tänka mig att det blev väldigt uppskattat.
  Kram gerda

  SvaraRadera